Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. október 9. szerda

Új helyen a blog

Kedves anyukák, apukák, olvasók!

 

Mostantól új helyen, a Mesélő Jelek weboldalon lesznek olvashatóak az új bejegyzések. A régiek továbbra is megtalálhatók itt.

 

Ha szeretnéd olvasni a továbbiakat, kattints a következő linkre:BLOG

 

0 hozzászólás
2013. szeptember 29. vasárnap

Szülői vélemény a babajelekről - egy 3 éves anyukájától

„Shane kisfiam most már lassan 3 éves lesz, így elég sok tapasztalatom van a babajelekkel kapcsolatban. Mi 5 hónapos korában ismerkedtünk meg a jeleléssel, Nekem elsőre nagyon megtetszett ez a módszer, rögtön el is kezdtük tanulni és gyakorolni a jeleket. Részt vettünk egy tanfolyamon is, ami nagyon hasznos volt, hiszen amellett, hogy Shane szocializálódott, én pedig találkozhattam más anyukákkal is, megtanultam rengeteg jelet, amiket aztán otthon meg tudtam tanítani neki. Néhány hét alatt már visszajelelt, nagyon szerette mutatni, ha hallotta kint a kutyákat ugatni, vagy a repülőgépet, autót; ha felkapcsoltuk a lámpát, vagy a ventillátort. A könyvekből pedig mindig elmutogattuk az állatokat, és bármit, amit benne láttunk. Ha szeretett volna kimenni biciklizni, vagy játszani, azt is meg tudta mutatni nekem. A jelbeszéd tanulása mindkettőnknek nagyon élvezetes, szórakoztató volt. Eleinte sok jelet megértett, és bizonyos jeleket csak akkor mutatott, amikor neki szüksége volt rá. De hát, épp ez a dolog lényege, hogy el tudja mondani, mit gondol, mit szeretne, hogy épp álmos, enni szeretne, vagy fáj valamije.
Shane 2 nyelvet tanult és tanul egyszerre, mivel kétnyelvű családban él, és nálunk még abban is nagy segítség volt a jelelés – mikor már valamennyire tudott is beszélni – hogy ha pl. nem tudott egy szót angolul, de tudta a jelét, azt mutatta, így az apukája könnyebben megértette őt, és fordítva én is. Nagyon jól összekapcsolta a két nyelvet, bár ő így igazából 3 nyelvet tanult egyszerre.

 

 

 

Nagyon hamar elkezdett szavakat mondani, és gyors volt a beszédtanulás folyamata is, hiszen már rengeteg szót ismert, sőt a jelekkel mondatokat is tudott alkotni. Most már folyékonyan beszél, és a jeleket nem sokszor használja, de ha valamit, amit kimond, meg szeretne erősíteni, akkor jelel még, illetve van hogy még nem értjük minden szavát, akkor is nagyon hasznos, ha meg tudja mutatni.

 

 

Én úgy gondolom, hogy ezt a foglalkoztatást a babával bármilyen korán el lehet kezdeni, - ha már tud ránk figyelni a pici – mert sok szülő például nem tudja, mivel kösse le a baba figyelmét, vagy mivel fejlessze. Ez egy kiváló módszer erre, otthon, bármikor gyakorolható, és nagyon szeretik a babák, érdekes és szórakoztató számukra. Felkelti a figyelmüket, ezáltal később a többi dologra is sokkal jobban figyelnek majd, fogékonyabbak lesznek, és fejlődik a figyelmük. Nálunk a kommunikáció már nagyon kis kora óta jól működik ez által, és most is látom, hogy sokkal jobban megérti a világ dolgait, és ő is könnyebben megérteti magát. Nem csak a beszéd-, hanem az értelmi fejlődésére is nagyon jó hatással volt. Sok kisgyermek van a környezetünkben, és összehasonlítva őket, Shane sokkal fejlettebb a vele egykorú gyerekeknél. Sokkal több mindent és választékosabban mond, megért mindent, és nyitottabb, érdeklődőbb a világ dolgai felé. Most várjuk a második kisbabánkat, és már alig várom, hogy majd együtt használják a babajeleket. „

0 hozzászólás
2013. szeptember 9. hétfő

Mennyi idős kortól adható méz a babának?

 

A téma nem függ össze szorosan az oldal témájával, de ha találkozom egy-egy érdekes kérdéssel, vagy témával, ami a babákkal, kisgyermekekkel kapcsolatos, akkor szívesen közzéteszem.

 

Én lelkes mézfogyasztó vagyok, és inkább használok mézet a kávéba, teába, mint cukrot. Valamint ha megfázok vagy kicsit fáj a torkom, akkor kicsit növelem a napi méz adagot, mert tudom, hogy mennyire jó hatással van a szervezetre. Mostanában kicsit többet olvasgattam a méz hatásairól, hogy melyik fajta méz milyen betegségekre alkalmazható, melyik fajta miért jó. Közben felmerült a kérdés bennem, hogy a babáknak vajon mennyi idős kortól adható (ajánlott) a méz. Mivel nem volt róla pontos információm, - bár azt tudtam, hogy a pici babáknak nem szabad mézet adni - utánanéztem a dolognak. Az interneten ugyebár mindenféle információ kering, nyilván nem kell mindent elhinni. De a legtöbb - és általam hitelesnek vélt - oldalak is nagyjából egy véleményen voltak ezzel kapcsolatban. Összegyűjtöttem, mi az, amit én a legfontosabbnak tartok ezzel a témával kapcsolatban.

 

 


A legkisebbek bélflórája még nem áll készen a méz fogadására, és allergizáló hatása miatt sem ajánlják egy éves kornál előbb - utána viszont annál inkább.

 

 

A méz a táplálkozási tanácsadók szerint is nagyon jó hatással van a gyermekek szervezetére (is). Használható sebekre, torokfájásra, nyugtatónak vagy simán édesítésre, de még az emésztést is segíti.

 

A méznek mintegy 80%-a szénhidrát, ami folyamatosan látja el a szervezetet energiával. Aki kúraszerűen alkalmazza a gyermekénél, praktikusabb többször egy-egy kiskanállal elszopogattatni a kicsivel, hogy ne terhelje egyszerre tömény szénhidráttal a gyomrát. Ugyanakkor nyugodtan kiváltható vele a cukor is, hiszen jóval kedvezőbbek az élettani hatásai, és a szervezet sok tekintetben máshogy hasznosítja, mint a finomított cukrot.

 

A méz szabályozza a koleszterin-szintet és flavonoid-tartalma miatt antioxidáns hatással is bír (a szervezetben károkat okozó szabadgyököket közömbösíti), gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Enzimjei akadályozzák a kórokozók, baktériumok terjedését, szaporodását, emiatt egyre többet alkalmazzák a gyógyászatban - igazi univerzális csodaszer.

 

A méz szerotonin-tartalma miatt a lelkiállapotra is nagy hatást gyakorolhat. A benne lévő magnézium és B-vitaminok ugyanis megnyugtatják az idegeket. Ez a hatás tovább fokozható, ha a mézet nem magában fogyasztja a gyermek, hanem langyos mézes tej vagy mézes gyógytea (levendula, citromfű, macskagyökér, komló) formájában.

 

 

Néhány felhasználási terület:

 

Égési sérülések - Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.

Álmatlanság - Egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató.

Túlzott aktivitás - Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörget a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.

Ágybavizelés - Egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és nyugtatólag hat a félelmekkel szemben.

Orrdugulás - Egy szűk evőkanál mézet oldj fel Egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölköző alatt. Nagyon hatékony!

 

Hatásos a krónikus tüdőgyulladás, az asztmás hörghurut, a krónikus és allergiás arcüreg- és homloküreg gyulladás esetén, valamint kiváló gyógyszer megfázás, influenza, fertőzések, és az általánosan gyengült immunrendszer számára. Míg a cukor teljesen blokkolja az immunrendszer működését, a jó minőségű méz beindítja és erősíti azt.

(forrás: Kiskegyed, Picibaba)

2 hozzászólás
2013. szeptember 9. hétfő

Következő tanfolyami időpontok - 2013. október

 

A szeptemberi tanfolyamok mindegyike betelt, ezekhez már nem tudtok csatlakozni, azonban már megvannak az októberi kezdő időpontok, melyekre a jelentkezés folyamatos lesz.

 

Hétvégi időpont: 2013. október 19. szombat 10 óra

 

Hétközbeni időpont: 2013. október 30. szerda, 17 óra

 

 

Jelentkezni lehet a következő linken:

jelentkezés

vagy az info@meselojelek.hu e-mail címen

 

 

A tanfolyam tartalmazza:

  • 6x45 perces foglalkozások
  • Minden órán 20-30 jel, mondókák, játékok segítségével, és gyakorlással
  • Tippek az otthoni tanuláshoz
  • Írásos anyag  az órákon tanultakról, (jelek, mondókák, dalok)
  • Vélemény-, tapasztalatcsere
  • Kiscsoportos foglalkozások (korlátozott létszám)
  • CD
  • Apró ajándék a babáknak
  • Konzultációs lehetőség

A kurzus díja 14.900 Ft.

0 hozzászólás
2013. szeptember 9. hétfő

Hogyan vonjuk be apát is a jelelésbe?

 

Eldöntöttétek, hogy elkezditek a babajeleket tanulni, gyakorolni, de apa még nem egészen érti, miről is van szó? Esetleg nem tudod, hogyan vond be őt is ebbe a tevékenységbe?

 

Sok apuka a nap nagy részében dolgozik, nem tud olyan sok időt a családdal tölteni, mint esetleg szeretne, így a baba nevelésének nagy része, a baba körüli teendők az anyukára maradnak. De amikor az apuka hazaér, bizonyára ő is kíváncsi, mivel is telt a nap, miben, hogyan fejlődött a baba. Ezen kívül minden apukának - még ha dolgozik is napközben - kell találni egy kis időt, amikor a babával foglalkozik, hiszen a baba és apa kapcsolata éppoly fontos, mint a baba és az anyáé, nekik is ki kell alakítani azt a bizalmi kapcsolatot, amit az anyával.

 

A babajelek - főleg, ha a pici már elkezd jelelni - nagyon látványos dolog, és az apukák, nagyszülők is el lesznek ragadtatva, hogy milyen ügyes a baba. Az alábbiakban olvashatod, mivel, hogyan lehet megértetni az apukával a jeleket, illetve hogyan lehet őt is bevonni a jelelésbe. Ez az apának is egy tartalmas időtöltés a babával.

 

 

1. Tanítsd meg a babának az "apa" jelet. Amikor apa elmegy otthonról, akkor is mutassátok, és ha meghalljátok, hogy jön, és mindjárt belép az ajtón, mondd neki, hogy "Apa megjött!" és mutasd a jelét is. Ha ezt apa meglátja, biztosan meghatódik majd, és nagyn boldog lesz ettől.

 

 

 

Az apa jele

(foto: Baby Sign Language)

 

 

2. A délutáni - akár még vacsora előtti - tevékenységek közé iktassatok be egy kis közös játékot, könyv nézegetést, és jeleljetek is hozzá. A legtöbb apuka nagyon élvezi ezt, ők is kikapcsolódnak kicsit, és ha a baba már jelel néhány dolgot, akkor nagyon büszke is lesz rá, hogy ő is megérti már beszéd nélül is a kicsit.

 

 

3. Ha apa nem annyira érti, miért is jó ez, akkor mutass meg neki néhány rövid videót, ahol más szülők véleményét is láthatja, és más babák is jelelnek. Ezen kívül mondd el neki te is, miért tartod hasznosnak a babajeleket. Biztos, hogy meg fogja érteni.

 

 

4. Válasszatok egy olyan időpontban lévő tanfolyamot, amikor az apa is ráér, így együtt tudjátok tanulni a jeleket, ezáltal neki is könnyebb lesz megértni, ha a baba jelelni kezdi a dolgokat.

 

 

5. Este is legyen közös mesélés, vagy esetleg apa meséljen a gyermeknek, és jeleljetek is hozzá. A babák nagyon szeretik nézegetni a képes könyveket. Ha lefekvés előtt 5-10 percet szántok a dologra, az még a baba nyugalma szempontjából is nagyon jó, hiszen a rendszeresség által nyugodtabban fog aludni.

 

 

 

 

6. Ha apa hétköznap nem is tud annyit foglalkozni a picivel, a hétvégéből mindenképpen szánjatok erre időt. Mondókázás, zenehallgatás, könyv nézegetés, közös játék a szobában, vagy az udvaron, közös séta, közös ebéd, kirándulás. Ezek közben a tevékenységek közben is lehet gyakorolni,  be lehet csempészni a babajeleket. Főleg, ha tudjuk, hogy a gyermekünk élvezi, tetszik neki, és főként, hogy nagyon hasznos a számára, számunkra.

0 hozzászólás
2013. augusztus 12. hétfő

Regina beszél és jelel

 

Tegnap kaptam egy videót Gyöngyvéről, aki sok sok türelemmel és odafigyeléssel megtanította kislányát több, mint 100 babajelre. Tudom, hogy rengeteget foglalkozott vele, és ez meg is látszik Reignán, aki most már elkezdett beszélni. De ami nagyon fantasztikus, hogy alig 2 hét alatt szinte megtanult beszélni.

 

Én biztos vagyok benne, hogy a sok odafigyelés, foglalkozás és a babajelek használata mind hozzájárult ehhez. Most pedig, hogy már beszél a kislány, újra elkezdte használni a jeleket. Ez nagyon érdekes, mert a legtöbben elhagyják, vagy csak akkor használják a jeleket, amikor valamit nagyon nyomatékosítani, hangsúlyozni szeretnének. De vannak, akik annyira jó szórakozásnak tartják, hogy még több és több jelet tanulnak még a beszéd mellett is. Miért is lenne ez baj? Hiszen ettől is csak fejlődnek.

 

Beteszem ide a rövid kis videót, nagyon aranyos! :)

 

 

 

 

 

 

 

Ha itt nem sikerülne elindítani a videót, akkor az alábbi linken megnézheted:

 

https://youtu.be/9zK1VxyxMiA

0 hozzászólás
2013. augusztus 5. hétfő

Vegyszermentesen - szúnyogcsípésre ecetet

Népszerű téma, főleg így a nyár közepén, hogyan tudunk védekezni a szúnyogok ellen. Sokan javasolják a levendula, vagy citromfű illóolajat a szúnyogok távoltartására, illetve az üzletekben is számtalan készítmény kapható. Próbálunk védekezni ellenük, de néha elkerülhetetlen, hogy elszenvedjünk egy-egy szúnyogcsípést.

 


A kisbabáknál, gyerekeknél fokozottan figyelünk a csípésekre, mert ők még nehezebben viselik a bogár vagy szúnyogcsípés okozta égő, viszkető érzést. Ráadásul a babáknál könnyebben vált ki allergiás reakciókat, hatalmas piros foltokkal. Ha bárkivel beszélgetés közben előkerül a téma, mindig szoktam ajánlani, és meglepődöm, hogy milyen kevesen ismerik és használják.

 

 

Ha már megcsípett a szúnyog, én évek óta egyetlen dolgot használok rá, és mindig beválik. Ez pedig az otthon mindenkinél megtalálható sima háztartási ecet. Amikor megcsíp a szúnyog, esetleg más bogár, egy kis vattapamacs segítségével minél hamarabb be kell kenni vele a csípést, és pár percen belül elmúlik, nem lesz hatalmas piros folt, sem viszketés. Nálam a boltban kapható Fenistil gél és társai sohasem használtak. Az ecet viszont bevált. Szimpatikus még a dologban, hogy ezzel egyel kevesebb vegyszerekből álló dolgot használok. Ajánlom mindenkinek, próbáljátok ki.

0 hozzászólás
2013. augusztus 4. vasárnap

A gesztusnyelv és a beszélt nyelv kapcsolata

Egész eddig úgy gondolták a tudósok, hogy a hangképzés fejlődésében rejlik a nyelv kialakulása. Most úgy tűnik, a kézmozdulatok egy korábbi láncszemet képeznek.

 

 

A nyelv az egyik legegyénibb emberi sajátosság, de a főemlősökkel az elmúlt évtizedekben végzett kísérletek rámutattak, hogy a kommunikálás képessége már náluk is jelen van. A Max Planck Intézet kutatói szerint a nyelv kialakulásában nem az eddig gondolt hangképzés játszhatta a legfontosabb szerepet, hanem az, hogy hogyan kommunikáljuk az információt. A testbeszéd és mutogatás pedig mai napig fontos része kommunikálásunknak, és egyre több eredmény jelzi, hogy az összetett beszélt nyelv az őseink egyszerű kézmozdulataiból és gesztusaiból fejlődhetett ki.

 

A tanulmányozott főemlősök kicsinyei húsz hónapos korukra bonyolult mutogatásokat sajátítanak el. Ezek a másik böködésétől a fejrázásig és a kar kinyújtásáig terjednek. Ráadásul e gesztusoknak csak akkor van értelmük, ha más fajtársaik is látják és tudomásul veszik őket. Tehát a nagyon fiatal főemlősök is már tudnak értelmes gondolatokat megosztani egymással. Ebből a szempontból a főemlősök elkülönülnek az egyszerűbb majmoktól, melyek csak felnőtt korban sajátítanak el hasonló gesztusnyelvet.

 

 

 

A főemlősök és az ember között azonban akad pár jelentős különbség már kézmozdulatok használatában is. Az emberi csecsemők kultúrától függetlenül látszólag ugyanazokat a mozdulatokat tanulják meg. A 14 hónapos kisbabáknál például a világ minden részén általános a mutatóujj használata.

 

 

A főemlősök ezzel szemben még fajukon vagy különböző csoportjaikon belül sem ugyanazzal a jelentéssel használják a kézmozdulataikat. Csak az köti őket össze, hogy már igen fiatal koruktól sokat gesztikulálnak, de szinte véletlenszerű jelentéssel. Az ember őse már a gesztikulálások jelentésének pontosításánál elkülönülhetett a főemlősöktől.

 

forrás: nyest.hu

0 hozzászólás
2013. augusztus 3. szombat

Miért gesztikulálunk? Mi köze ennek a halakhoz?

A cikket a nyest.hu oldalon találtam. Érdekes és tudományos magyarázat arra, miért gesztikulálunk.

 

 

Evolúcióbiológusok felfedezték, hogy a verbális és a nem verbális kommunikációért ugyanazok a neuronhálózatok felelősek. Így magyarázható, hogy beszéd közben miért gesztikulálunk.

 

Ki gondolná, hogy a halaknak köszönhetjük azt, hogy mondandónkat képesek vagyunk gesztusokkal, mozdulatokkal kísérve megerősíteni? – A halak sem beszélni, sem gesztikulálni nem tudnak, mégis így van! – számol be egy kutatásról a Science Daily. Tudósok azt találták, hogy a beszédképesség és a kézmozdulatok evolúciója az agynak ugyanahhoz a területéhez kötődik. Ez pedig azt is megmagyarázza, hogy miért kísérjük mozdulatokkal beszédünket.

 

Andrew Bass, a Cornell Egyetem professzora a kutatással kapcsolatosan elmondta: „visszakövettük a beszéd és a kézmozdulatok viselkedésbeli párosításának evolúcióját a halak agyfejlődéséig. A mellső végtagok (oldalsó és melluszonyok) elsősorban a helyváltoztatásra szolgáltak. Ugyanakkor a mellső végtagoknak szerepük lett a társas kommunikációban is: hangokat is ki lehet adni a segítségükkel, és a mozgatásukkal jelezni lehet.”

 

A halak korai fejlődésének vizsgálata megmutatta, hogy azoknak a neuronhálózatoknak az ősei, amelyek a hangadásért és mellső végtagok kommunikációs célú mozgatásáért felelősek, már a halak agytörzsében is megvannak. Ez a tény segít megérteni a neurológiai alapjait annak, hogy a mellső végtagokkal való jelzés és a hangadás összekapcsolódik egymással – nemcsak az embernél, hanem más gerinces fajoknál is. Ez a fejlődés pedig – Bass szerint – a nyelv evolúciójának része. Tehát a nyelv evolúciója már a halaknál elkezdődött!

0 hozzászólás
2013. július 28. vasárnap

11 tipp, hogyan fejlesztheted a baba-mama közti kommunikációt

 

 

1. Már születéstől kezdve próbáld megérteni a jelzéseit – próbáld megkülönböztetni, mikor miért, és hogyan sír.

 

2. Lehetőség szerint elégítsd ki minden igényét – hiszen neki még erre van szüksége.

 

3. Ne hagyd sokáig sírni – hisz nála az első hónapokban ez az egyetlen kommunikációs forma, amivel jelezni tud neked, - mindig „válaszolj rá”!

 

4. Sokat nézd, figyeld őt, az arcát, a gesztusait, a testmozdulatait - így megláthatsz olyan dolgokat, amikre nem is gondoltál

 

 


TIPP: Játssz a babáddal! - amiből rengeteget tanulhatsz

 

Amikor jó kedvű, gőgicsél, beszélget, játszik, - legyél te a tükör. Figyeld őt, és utánozd a mozdulatait, a mimikáját, a hangját, ahogy játszik vele, beszélgess vele – közben pedig próbáld meg beleképzelni magad a helyébe, hogy vajon mit gondolhat, mit szeretne ezzel „mondani”, kifejezni. Elsőre lehet, hogy szokatlanul hangzik, viszont határozottan sokat lehet belőle tanulni, és sokkal jobban megérteni, megérezni a baba gondolatait.


 

 

 

5. Figyeld, és tanuld meg, mire hogyan reagál!

 

6. Beszélj hozzá nagyon sokat – a napi dolgokat, teendőket is mindig elmesélheted neki, mikor, mit, miért csináltok. – ők már sokkal több dolgot megértenek, mint azt sokan gondolják

 

7. Ha már gőgicsél, beszélgess vele – ő a saját babanyelvén, te pedig kedvesen válaszolgass neki. Egy idő után észre fogod enni, hogy jobban megérted, mit „mond”.

 

8. Mindig reagálj a jelzéseire, így megtanulja, hogy ha kommunikációt kezdeményez, arra jön visszajelzés – így később motiváltabb lesz a kommunikációra.

 

9. A sok beszéden kívül mesélj, mondókázz, énekelj neki. Nézegessetek könyvet, és mesélj neki a benne lévő dolgokról, állatokról, bármiről, amit láttok.

 

10. Ha kommunikációt kezdeményez, mindig reagálj rá, válaszolj, és erősítsd meg, biztasd őt, éreztesd vele, hogy megérted - a bizalom így alakul ki, ami roppant fontos lesz a kapcsolat további részében.

 

11. Nem utolsó sorban próbálj meg ráhangolódni a kisbabára, és belülről is megérezni, mikor mire van szüksége.

 

 

 

Figyelem

 

Ráhangolódás

 

Megérzés

 

Megértés

 

Visszajelzés

 

Megerősítés

 

– ezektől fejlődik pozitívan a kommunikáció. Ez pedig a gyermek és a szülő közti harmonikus kapcsolat egyik legfontosabb alappillére.

0 hozzászólás
2013. július 20. szombat

Miért sírnak a babák?

 

A gyermek egészséges beszédfejlődéséhez a születéstől kezdve fontos, hogy visszajelzést, megerősítést kapjon a kommunikációjában. Amikor a baba megszületik, még csak sírással tudja jelezni azt, hogy valamire szüksége van. Aki jól megfigyeli kisbabája sírását, idővel felfedezheti a különbségeket sírás és sírás között.

 

Milyen okai lehetnek?

 

-gyengébb sírdogálás, ha kezd éhes lenni, ilyenkor kezét a szájhoz emelheti


-általában erős, éles sírás, ha fáj valamije


-tele van a pelus, kényelmetlenül érzi magát


-egyedül érzi magát, ilyenkor kis szünetekkel újra kezdődik a sírás


-stresszhatás éri - pl. szokatlan, éles zajok, fények


-nyűgös, gyengébb sírás, szemdörzsöléssel, ha álmos


-idegesen, hangosan sír, ha valamilyen fizikai szükséglete van, pl. fázik, melege van


-túlzsúfolt, idegen helyen sírás is előfordul, ilyenkor a biztonságérzetét növelhetjük azzal, ha felvesszük,megnyugtatjuk.

 

 

A sírás csökkenti a stressz, feszültségoldó hatású a babáknál is, de a pár hónapos babákat nem szabad hagyni sokáig sírni! Meg kell próbálni megtalálni, s megszüntetni a sírás okát. Az első néhány hónapban a neki még nincs más lehetősége arra, hogy jelezze, ha szüksége van valamire. Ha sokszor hagyják sírni a babát ebben a korban, akkor azt tanulhatja meg, hogy felesleges sírni, ez pedig a későbbi kommunikációban problémákat okozhat. Minden korban nagyon fontos a visszajelzés!!!

 


Ráadásul a sok és erős sírástól a hangszálak is károsodhatnak, ami a beszéd kialakulás folyamatában problémát okozhat.


 

 


Ahogy növekszik a baba, természetes módon megpróbálja más eszközökkel is kifejezni, megértetni magát. A sírás mellett egyre nagyobb tehet kap a testbeszéde, a gesztusok, a mimika. Ha sokat figyeljük a kisbaba ezen jelzéseit, ugyanúgy megfigyelhetjük, hogy milyen dologra hogyan reagál.



Ha testi kontaktusra van szüksége, lehet hogy először megpróbálkozik azzal, hogy karjait feléd nyújtogatja, jelezve, vedd fel őt. Ha ez nem vezet eredményre, utána következhet a sírás. Ha ezekre a jelzésekre (amikor még nem sír a baba) megfelelően sikerül reagálni, azzal csökkenthet a sírás, így a baba kiegyensúlyozottabb, boldogabb lesz.

 

Figyeljük meg ezeket a jeleket, jelzéseke, és az 5-6 hónaptól nyugodtan taníthatunk a babának saját kitalált vagy egyezményes jelzéseket, azaz babajeleket egy-egy dologra, helyzetre. Így amikor szeretne valamit, vagy lát valamit, ami neki tetszik, az egyezményes jellel jelezhet nekünk. Ezzel pedig sok sírástól, hisztitől megkímélhetjük őt, s magunkat. Ha megértjük őt, a baba és az anya kapcsolata sokkal harmonikusabb lesz.

 

 

Ha szeretnél babajeleket tanulni, illetve tanácsokat kapni arról, hogyan fejleszd ezt a képességet, hogyan felismerd fel a babád szükségleteit, látogass el egy bemutató foglalkozásra a nyáron, vagy jelentkezz tanfolyamra.

A következő linken megnézheted a nyári programot: FOGLALKOZÁSOK

0 hozzászólás
2013. június 30. vasárnap

Videók 3. - mit mondanak a szülők, és milyen egy foglalkozás

Itt a harmadik viedó, amit az egyik foglalkozáson készítettünk. Szülői vélemény is hallható benne, mint az előző kettőben is.

 

 

Ha nem látod a képet egészben, kattints erre a linkre, és nézd meg a YouTube-on:

https://youtu.be/slEY99m1AUU

 

 

 

0 hozzászólás
2013. június 23. vasárnap

Cikk a Mesélő Jelekről a Kisalföld weboldalán

 

Néhány napja megjelent egy újab cikk a Kisalföld újság weboldalán. Benne röviden olvashattok a baba jelbeszédről, és egy videót is megnézhettek a cikk végén.

 

A következő linkre kattintva elolvashatjátok a cikket:

 

Mielőtt beszélne, már érthetjük kisbabánkat

 

 

 

Ha még nem vagy a Mesélő Jelek Facebook oldal követője, javaslom, keresd meg, mert a közeljövőben indítani fogok egy játékot, amin tanfolyamot lehet majd nyerni!!!

 

Itt megtalálod az oldalt: Mesélő Jelek facebook

0 hozzászólás
2013. június 5. szerda

A szeparációs szorongás enyhítése - Jo Frost Szuperdada könyvéből

 

Mivel nagyon jónak tartom a könyvet, és a benne leírt módszerek többségét, ismét hoztam egy részletet belőle. Most a szeparációs szorongásról lesz szó, hogyan enyhíthetjük ennek tüneteit.

 

Részlet Jo Frost Szuperdada könyvéből.

 

 

A szeparációs szorongás enyhítése:

 

  • Bizonyosodj meg róla, hogy a kics nem beteg, és nem éri érzelmi stressz. A gyermekek ilyen okból is lehetnek fokozottan anyásak.

 

  • Fogadd el, hogy ez egy nehéz korszak, ami el fog múlni. Az első szülinapja előtt lesz a legrosszabb , ilyenkor szokott tetőzni ez a fajta szorongás.

 

  • Ne engedd meg magadnak, hogy megharagudj a kicsire, vagy hogy úgy érezd, csapdába estél. Ha túlterhelt vagy, végy egy mély levegőt.

 

  • Ha kis időre gyorsan el kell hagynod a szobát, közben szólj hozzá, hogy érezze, a közelében vagy, és mindjárt visszajössz.

 

  • Ne akkor tűnj el, amikor éppen nem néz oda.

 

  • Ha egyedül kell hagynod más gondozóval, előbb alaposan ismerkedjen meg az új személlyel. Ez meg fogja nyugtatni.

 

  • Magyarázd el a partnerednek, hogy ő semmit nem csinált rosszul, és a baba nem kivételez veled, őt is éppúgy szereti! Az apák a szeparációs szorongás idején úgy érzik, hogy ők kimaradnak valamiből. Tudniuk kell, hogy ez csak egy időszak, ami el fog múlni, és hogy másképpen is tudnak segíteni, nem csak a jelenlétükkel.
0 hozzászólás
2013. június 4. kedd

Videók 2. - mit mondanak a szülők, és milyen egy foglalkozás

 

Bár a YouTube oldalamon megtalálható, megosztom itt is, ez a második videó.

 

Ha nem látod egészben a képet, akkor kattints az alatta lévő linkre.


 

https://youtu.be/6xfkwd4Xmys

0 hozzászólás